پرداخت وامهاي ميلياردي به ۵ نفر، سوءاستفاده مالي در شرکتهاي زيرمجموعه و ادعاي ضرر۵۰۰ ميليارد توماني طي روزهاي خير،حکايت وضعيت مالي صندوق ذخيره فرهنگيان است، وضعيتي که بارديگرمطالبه فرهنگيان مبني بر شفافسازي وضعيت صندوق را تداعي ميکند.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، صندوق ذخيره فرهنگيان که در سال 73 با هدف ارائه خدمت بهويژه در ايام بازنشستگي فرهنگيان پا به عرصه وجود گذاشت اين روزها نهتنها در عرصه خدمترساني به مخاطبان خود ناکام مانده است که اخبار مختلفي در رابطه با عدم شفافيت مالي در اين صندوق به گوش ميرسد.
مؤسسه صندوق ذخيره فرهنگيان به عنوان سازماني اقتصادي پا به عرصه وجود گذاشت تا با فعاليتهاي اقتصادي نظير اداره شرکتها، سرمايهگذاري در سهام شرکتها و صنايع بزرگ از جمله نفت، پتروشيمي و معادن و انجام امور خدماتي، منافع اقتصادي و سطح رفاه فرهنگيان عضو را بهبود بخشد.
** 7هزار و 700 ميليارد تومان داراي صندوق ذخيره
اما عملکرد صندوق ذخيره فرهنگيان سالهاست که مورد انتقاد است و اين صندوق با دهها شرکت زيرمجموعه از بانک تا پتروشيمي در ارائه خدمات قابل قبول به جامعه مخاطبانش توفيقي نداشته و اين در حالي است که سرمايههاي اين صندوق با کسر 5 درصد از حقوق فرهنگيان و واريز 5 درصد سهم دولت کسب شده است براين اساس دارايي صندوق ذخيره تا پايان سال مالي 94، 7 هزار و 700 ميليارد تومان است که با برآورد ارزش افزوده آن حدود 10 هزار ميليارد تومان است.
انتخاب اعضاي هيئت مديره، مديرعامل، رئيس هيئت مديره و بازرس از وظايف و اختيارات هيئت امناي صندوق ذخيره است و رئيس هيئت امنا وزير آموزش و پرورش، نايبرئيس هيئت امنا معاون توسعه مديريت و پشتيباني وزارت آموزش و پرورش و در اين ميان پنج نفر از فرهنگيان شاغل، بازنشسته يا متخصصان اقتصادي کشور بهانتخاب وزير آموزش و پرورش نيز بهعنوان اعضاي هيئت امنا انتخاب ميشوند.
** 760 هزار فرهنگي عضو صندوق ذخيره
در حاليکه صندوق ذخيره فرهنگيان با حدود 25 شرکت زير مجموعه در بخشهاي مختلفي از صنعت تا پتروشيمي و بانک و بيمه فعاليت ميکند اما نتوانسته خدمات قابل توجهي را به اعضاي خود ارائه دهد. حدود 760 هزار نفر از جامعه يک ميليوني فرهنگيان عضو اين صندوق هستند و آنچه صندوق ذخيره را براي آنهاجذاب کرده پرداخت سهم دولت به موازات سهم عضو است.
** ابهامات مالي در صندوق ذخيره فرهنگيان
در شرايطي که اين روزها اخبار مختلفي در رابطه با عدم شفافيت مالي اين صندوق به گوش ميرسد و به اذعان مسئولان صندوق، سه هزار ميليارد تومان وام به 5 نفر بدون اخذ ضمانتهاي لازم اعطا شده است، فرهنگيان بيش از گذشته احساس ميکنند که فعاليتهاي صندوق ذخيره نيازمند شفاف سازي است.در رابطه با فعاليت بانک سرمايه ابهامات بسياري وجود دارد به عنوان مثال شايعاتي درخصوص اعطاي وام 280 ميليارد توماني به يک شرکت شنيده ميشود.
شهاب الدين غندالي مديرعامل صندوق ذخيره فرهنگيان درخصوص پرداخت پاداش به اعضاي هيئت مديره اين صندوق ميگويد: نسبت پاداش اعضاي هيئت مديره در سال 91 ميزان 0.4 سود پرداخت شده است؛ در سال 92 مبلغ 0.2 درصد سود اعلامي پرداخت شده است؛ در سال 93 مبلغ 0.3 سود به عنوان پاداش پرداخت شده ضمن اينکه در سال 94 ميزان پاداش پرداختي به اعضاي هيئت مديره را صفر درصد تصويب کردهايم و اين مربوط به پايان سال 94 است.
نمايندگان مجلس دهم به دنبال تحقيق و تفحص از صندوق فرهنگيان هستند تا ابعاد فعاليتهاي مالي اين صندوق روشنتر شود. محمد بيرانوند عضو کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس عنوان ميکند: برخي اسناد در رابطه با سوءاستفاده مالي از صندوق ذخيره فرهنگيان به دست ما رسيده است اما تا زماني که تحقيق و تفحص انجام نشود،نميتوان با اطمينان سخن گفت.
** گزارشهايي مبني برسوء استفاده مالي در شرکتهاي زير مجموعه صندوق
جبار کوچکي نژاد عضو ديگر کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس با اشاره به اينکه اوضاع صندوق ذخيره فرهنگيان خرابتر از اين حرفهاست، در صحن علني مجلس شوراي اسلامي ميگويد: بدانيد که 6 هزار ميليارد تومان از پول فرهنگيان چپاول شد و بانک سرمايه، ماشينسازي اراک و ساير بنگاههاي اقتصادي زير مجموعه ورشکست شدند.
وي ميافزايد: از آغاز به کار مجلس دهم، گزارشهايي مبني بر سوءاستفادههاي مالي در شرکت ماشينسازي اراک، هلدينگ پتروشيمي، بانک سرمايه، شرکت خانهسازي معلم که جزو شرکتهاي زير مجموعه صندوق ذخيره فرهنگيان است، به دست ما رسيده است.
از سوي ديگر مسئولان صندوق ذخيره فرهنگيان معتقدند که عدهاي به نام دفاع از حقوق معلمان در چند روز اخير بيش از 500 ميليارد تومان به صندوق آنها ضرر زدهاند، اين بخشي از سخنان شهاب الدين غندالي مديرعامل اين موسسه در نشست معاونين توسعه و پشتيباني آموزش و پرورش و نمايندگان استاني موسسه صندوق ذخيره فرهنگيان است.
وي در اين نشست ميافزايد: روابط عمومي موسسه به تنهايي و يک تنه در برابر حملات اخير به منافع معلمان در صندوق ذخيره فرهنگيان واکنش نشان داده اما انتظار داريم خود معلمان و ساير مسئولان مرتبط وارد عمل شوند.
به گزارش تسنيم، آنچه طي هفتههاي اخير به مطالبه اغلب اعضاي صندوق ذخيره فرهنگيان تبديل شده است، روشن شدن وضعيت مالي اين صندوق و شفافيت با آنهاست.
** نامه به دادستان
در نامه مديرعامل صندوق ذخيره فرهنگيان به دادستان تهران آمده است: ضمن اعلام آمادگي کامل جهت در اختيار قرار دادن تمامي اسناد و مدارک لازم به نمايندگان محترم در کميته شفاف سازي توافق شده در کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي و مقام عالي وزارت،از جنابعالي تقاضا دارم با توجه به حساسيت و اهميت موضوع و جامعه فرهنگيان، دستور فرمائيد ضمن بررسي عملکرد مجموعه، ريشههاي اين حرکت ناشايست و غير اسلامي و انساني را شناسايي فرموده و اقدامات لازم را جهت برخورد جدي با متخلفين صادر فرمائيد.
اين همان موضوعي است که اين روزها جامعه فرهنگيان منتظر آن هستند يعني کميته شفاف سازي با نظارت سازمانهاي مسئول از جمله سازمان بازرسي يا دادستاني به بررسي وضعيت صندوق ذخيره فرهنگيان پرداخته و گزارش شفافي را براي اطلاع افکار عمومي منتشر کنند هماهنگونه که اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس جمهور اشاره ميکند: در مسئله صندوق فرهنگيان نيز که متعلق به صدها هزار نفر از فرهنگيان کشور است اگر کسي تخلفي کرده بايد با آن برخورد شود. دولت و نهادهاي کشور بايد به مردم اطمينان بدهند که نسبت به مفاسد حساسيت دارند و با آنها برخورد خواهند کرد.